det hållbara livet

om miljö, hälsa, mat och annat livsviktigt

#veckanshållbara 8 – antibakteriellt nys

Pinsamt vad långt det blivit mellan inläggen! Tvåbarnschock, husköp, lägenhetsförsäljning, distansplugg har liksom knockat mig lite. Jag kanske får börja köra #månadenshållbara istället…Men här kommer i alla fall ett tips inför kanske en stundande träningsvår och sommar!

Byt ut s.k antibakteriella träningskläder mot de i naturliga material, t.ex ullkläder.

Det här är ingen ny nyhet utan var rätt så mycket på tapeten för ett par år sedan. Ändock kan det vara läge att påminna om det för det är en viktig handling, särskilt om man konsumerar en del träningskläder. Det handlar alltså om att en hel del klädesproducenter gillar att preparera sina kläder med antibakteriella ämnen (biocider) för att kläderna inte ska lukta svett – VE & FASA – när vi svettas. Vanliga antibakteriella ämnen/biocider är triclosan och silver som båda är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Det som händer är alltså att vid varje tvätt som försvinner de här giftiga ämnen ut med tvättvattnet och kan inte fångas upp av reningsverken utan kommer sedan ut i våra vattendrag. Och där blir de kvar. Hur kan man känna igen de här kläderna då? Ja, de är ofta märkta med ”anti-odeur”, ”for lasting freshness”, ”antibakteriellt”, ”hygienic protection” eller liknande, står det så kan man bli lite misstänksam. Sedan hösten 2013 måste dock kläder som har ett så kallat ”biocidpåstående”, likt de jag angav ovan, märkas med följande information:

– varan innehåller (åtminstone en) biocidprodukt, t.ex silver
– ändamålet med behandlingen
– namnet på det ingående aktiva ämnet
– namnet på det nanomaterial som ingår, om det är tillämpligt
– relevanta bruksanvisningar och eventuella nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Jag förnyade själv nyligen träningsgarderoben med ett par nya löpartights + jacka eftersom jag nött ut de gamla (som f.ö säkerligen innehållit en massa sk*t och dessutom luktade så också efter några års användning) och satsade då på kläder i ull. Ull är f.ö mitt nya favvo-material – varmt när det ska vara varmt, svalt när det ska vara svalt och resistent mot lukt och så är det ju helt naturligt. Merinoull som träningskläderna var gjorda av ska tydligen vara naturligt antibakteriellt. De var gryyyymt sköna också. Kan det bli bättre?

Annonser

Single Post Navigation

One thought on “#veckanshållbara 8 – antibakteriellt nys

  1. Pingback: #veckanshållbara 15 – möt vintern i giftfria kläder | det hållbara livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: