det hållbara livet

om miljö, hälsa, mat och annat livsviktigt

Dieten påbörjad

Nu har jag sovit på saken och förlikat mig med mitt resultat. Tillsammans med upplyftande hejarop från snälla människor i min bekantskapskrets så känner jag mig redo att inleda första delen CO2-minskningsdiet.

Men först känner jag ett behov av att dels komma med en liten förklaring till mitt särdeles kassa resultat  dels lufta lite tankar kring resande. Det som allra mest gör att mina koldioxidutsläpp drar iväg är utan tvekan flygresor. Tyvärr är det så att jag i de jobb jag har haft alltid haft resor som ingått, och ofta med flyg. Jobbresor är ju lite svårare att styra över, åtminstone har det varit min ursäkt för jag har ju faktiskt TÄNKT på det även innan. I höstas byte jag jobb och då har resandet intensifierats; nu har jag flygresor t.o.r Skåne (+ taxi t.o.r Arlanda + hyrbil i Skåne för att ta mig från Sturup…ni hör ju, crazy!!) var och varannan vecka. Privat har jag tänkt att ”nämen, vi reser väldigt lite, bara nån kortare resa inom Europa och kanske typ Kanarieöarna sådär, verkligen inget att tala om, man måste ju få UNNA sig”. Det är ju just det här som är problemet – att resa med flyg har blivit så sjukt billigt att det normala för väldigt många – bland annat för oss – har blivit att åka en, två, tre gånger utomlands per år och då alltid med flyg. Helst ska man ju iväg på en långresa också för att man verkligen ska kunna SLAPPNA AV…Jag har verkligen inget emot att folk reser, särskilt när det gäller att uppleva och  lära sig om andra kulturer (vilket är nog så viktigt i dessa dagar när främlingsfientlighet och protektionism tycks breda ut sig) men något har gått fel när det kostar 500 spänn att åka t.o.r t London eller 3000 för en Thailandsresa. Vi betalar inte det riktiga priset, det gör miljön och våra barn och barnbarn. För att exemplifiera att jag är en lika god kålsupare (och varifrån kommer det uttrycket f.ö?!) så har jag en riktig skämsresa att berätta om. Jag var mellan två jobb och skulle UNNA mig en Parisresa (Paris är min faiblesse här i livet). Så jag spontanbokade en resa dit som varade i hela 36 timmar under vilka jag hann – träffa en kär gammal vän men också bränna en oförsvarbart stor summa pengar på kläder, skor och annat jag verkligen kunde varit utan. Men då tyckte jag att ”det här är jag VÄRD”. Det är så jag vill kräkas idag när jag tänker på det. Och jag som aldrig flugit eller varit utanför Norden innan jag fyllt 19, var kom det här ifrån? Vår dotter som är tre har flugit till Alicante, Dubrovnik, Gran Canaria och Palma (om jag inte glömt något), det är att flyga som är ”smester” för henne. Hon är TRE liksom!

Okej, jag skulle kunna gå på länge om detta men nu ska jag komma till min actionplan – tar resorna först så får jag ta resten i ett senare inlägg.

Resor:

  • Jag ska byta ut så många av dessa jobbflygresor det går mot tåg. Det kommer betyda att jag blir borta hemifrån lite mer vilket svider och det kräver mycket mer reseplanering. Plus att jag faktiskt inte vet om det praktiskt kommer att fungera men jag måste ju försöka.
  • Minska privata flygresor. Jag nöjer mig med att skriva att vi alltid måste titta på alternativa sätt att resa, inte förutsätta att man alltid måste flyga. Igen, det kräver mer planering och det blir lite mer omak.
  • Ta reda på om det finns någon ”klimatkompenseringsmodell” som faktiskt fungerar, har hört om några som jag ska kolla upp.

Hörs snart igen!

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: